ДЕФИЦИТ НА МИНЕРАЛИМинералите представляват химични елементи, които имат много важна роля за почти всички процеси, протичащи в организма ни. Тялото не може да произвежда свои собствени минерали, затова трябва да си ги набавя от храната или като хранителни добавки. За да ги обработваме и усвояваме адекватно, pH-то в стомаха ни трябва да е балансирано, иначе по време на храносмилането минералите ще преминават през стомаха, но няма да ги абсорбираме, а ще ги изхвърляме неусвоени. За правилното усвояване на минералите са необходими освен стомашни киселини, и ензими, произвеждани от панкреаса. Минералите участват в правилното функциониране на редица системи в тялото, изграждането на мускулите, регулирането на хормоните, храносмилането и извличането на полезните вещества от храната.

Минералите взаимодействат с витамините, като така взаимно подпомагат усвояването си от организма и активират полезното си въздействие. В зависимост от количеството, в което се съдържат в организма, минералите се поделят на микроелементи и макроелементи. Макроелементите представляват химични елементи, които се откриват в големи количества в организма. Те са: калий, калций, натрий, фосфор, магнезий и хлор. Съхраняват се в костите и мускулната тъкан. Микроелементите представляват минерали, които се откриват в организма в много малки количества. Те са: кобалт, хром, мед, флуор, йод, желязо, манган, молибден, селен, сяра и цинк. За това деление на микро- и макроелементи съществуват някои противоречия относно мястото на едни или други минерали.

По-тежки последици за организма може да остави дефицитът не само на макроелементите, но и на микроелементите. Както знаете, в състава и устройството на човешкия организъм няма нищо случайно, затова нито един от минералите не бива да се пренебрегва. Но как да разберем, че ни липсва определен химичен елемент? Ясно е, че не можем да се изследваме всеки месец. За да контролираме здравето си, трябва да се научим да четем езика на тялото си и да отговаряме на сигналите му подобаващо.

 

Желязо е минерал, който има няколко ключови роли в тялото. Той доставя кислород в организма, помага в производство на енергия и поддържа имунната система здрава. Основната роля на желязото е да доставя кислород в тъканите и мускулите в тялото. Желязото участва в производството на хемоглобина, най-важният компонент на червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове и го доставя във всяка клетка в тялото. Желязото също е основен компонент на друг протеин, носещ кислород, наречен миоглобин.Миоглобинът е мускулен хемоглобин. Той носи кислород на сърцето и на скелетните мускули, помага на мускулите да съхраняват кислорода като резерв за периоди на висока метаболитна активност, като интензивни физически упражнения. Здравето на имунната система на организма също зависи от желязото, което изгражда устойчивост на стрес и болести.

Симптоми на дефицит на минерала желязо:
✔обща умора;
✔бледа кожа;
✔недостиг на въздух;
✔виене на свят;
✔чувство за изтръпване в крайниците;
✔подуване или възпаление на езика;
✔студени ръце и крака;
✔сърцебиене;
✔главоболие;
✔лоша концентрация;
✔отслабена имунна система.


Калий е важен минерал, който е и третият най-богат минерал в организма. Той се намира във всички клетки на тялото и нивата му се контролират от бъбреците. Този минерал изпълнява редица важни функции всеки ден – регулиране на ритъма на сърцето, предотвратяване на мускулни болки, подпомагане на храносмилането, стимулиране на енергийните нива и най-вече балансиране на течностите и минералните нива в организма. Ето защо ниското ниво на калий може да бъде толкова опасно.

Симптоми на дефицит на минерала калий:
✔повишено кръвно налягане;
✔повишена чувствителност към сол;
✔умора и проблеми със съня;
✔лоша концентрация и памет;
✔намалено костно образуване;
✔мускулна слабост и спазми;
✔болка в ставите.


Калций - Когато говорим за калций, здравето на костите обикновено е първото нещо, което идва на ум, но ползите от важния минерал далеч надхвърлят способността му за изграждане и поддържане на силна скелетна структура. Калцият е необходим и за регулиране на сърдечния ритъм, подпомагане на мускулната функция, регулиране на кръвното налягане и нивата на холестерола. Минералът се включва в множество функции за успокояване на нервите и регулиране дейността им. Изследванията дори показват, че калцият в комбинация с витамин D +К2 имат способността да предпазват от рак, диабет и сърдечни заболявания - три от най-големите заплахи за здравето на хората от цял свят.

Симптоми на дефицит на минерала калций:
✔крехки, слаби кости;
✔костни фрактури;
✔остеопороза;
✔проблеми с правилното кръвосъсирване;
✔слабост и умора;
✔забавяне на растежа и развитието на децата;
✔сърдечни проблеми, свързани с кръвното налягане и сърдечния ритъм.


Манган е минерал, който играе роля в редица химични процеси, включително синтез на хранителни вещества като холестерол, въглехидрати и протеини. Също така манганът участва в образуването на костна маса и помага за балансиране по естествен път на хормоните, които засягат почти всички аспекти на здравето. Манганът има жизненоважни функции, включително абсорбaция на хранителни вещества, производство на храносмилателни ензими, костно развитие и защита на имунната система. Манганът също така помага за балансиране на нивата на калция (помага за борба с калциевия дефицит) и фосфора.

Симптоми на дефицит на минерала манган:
✔слаби кости (остеопороза);
✔анемия;
✔синдром на хроничната умора;
✔нисък имунитет и често заболяване;
✔влошени симптоми на предменструален синдром;
✔хормонални дисбаланси;
✔нарушена глюкозна чувствителност;
✔промени в храносмилането и апетита;
✔нарушени репродуктивни способности или безплодие.


Магнезий е от съществено значение за клетъчното здраве и за над 300 биохимични функции в организма. За съжаление, около 80% от хората в глобален аспект развиват магнезиев дефицит като мнозинството от тях дори не знаят, сочат изследванията. Магнезият е минерал, който ускорява и засилва енергията в организма, успокоява възбудената нервна система и спомага при тревожност и стрес, както и подобрява качеството на съня и почивката. Магнезият спомага храносмилателния процес и облекчава симптоми на запек и синдрома на раздразнените черва. Друго предимство на минерала е, че успокоява крампи и внезапни съкращения на мускулите на краката или ръцете. Задължителен минерал за всички активно спортуващи.

Симптоми на дефицит на минерала магнезий:
✔хипертония и сърдечно-съдови заболявания;
✔коронарна болест на сърцето
✔метаболитен синдром
✔инсулт;
✔остеопороза;
✔намалена инсулинова чувствителност;
✔астма;
✔мигрена и главоболие;
✔възпалителни процеси в тялото;
✔стомашно-чревни проблеми.


Мед е един от най-разпространите минерали в тялото, но не може да бъде произведен от организма и трябва да бъде получен чрез определени храни или хранителни добавки. Този минерал е от полза за здравето на костите, нервите и мускулите. Медта е важна за производството на хемоглобин и червените кръвни клетки, както и за разпределение на кислорода в кръвта. Медта играе важна роля в поддържането на здравословен метаболизъм, както и допринася за телесния растеж.

Симптоми на дефицит на минерала мед:
✔умора;
✔артрит;
✔остеопороза;
✔бледа кожа;
✔ниска телесна температура или усещане за студ;
✔анемия;
✔често разболяване;
✔мускулна треска;
✔болка в ставите;
✔оплешивяване или изтъняване на косата;
✔възпаление на кожата.


Селен е минерал, който изключително добре защитава нашия организъм, тъй като увеличава антиоксидантните способности и качеството на кръвта. По този начин се повишава устойчивостта на организма срещу болести и стрес. Благодарение на силната антиоксидантна активност, селенът намалява увреждането и възпалението на свободните радикали. Смята се, че това се дължи на различни видове селенопротеини, открити в селенa. Минералът е от полза за тялото като потенциално помага за предотвратяване общите форми на рак, за предпазване от вируси, сърдечни заболявания и за забавяне симптомите, свързани с други сериозни състояния като астма. Също така е от изключително значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза, черния дроб и жлъчката.

Симптоми на дефицит на минерала селен:
✔чипливи нокти, косопад, анемия;
✔чернодробни заболявания;
✔хронични заболявания;
✔сърдечно-съдови проблеми;
✔повишен риск от възпалителни инфекции;
✔забавена имунна функция;


Хром е минерал, необходим в малки количества на тялото за здравословното му функциониране. Той контролира кръвната захар като по този начин предпазва от диабет. Минералът също така заздравява сърцето, спомага за регулиране на теглото и участва в мозъчните функции. Хромът играе важна роля в производството на инсулин като регулира количеството на захарта, която поемаме. Той помага захарта да се преобразува в енергия, вместо да се трупа под формата на мазнини. Изследванията също така показват, че хромът може да помогне за защитата на ДНК хромозомите от увреждане, което означава, че може да спира клетъчните мутации, които могат да доведат до различни хронични заболявания. В допълнение, минералът хром се свързва с дълголетието и сърдечно-съдовото здраве поради ролята му в метаболизма на мазнините.

Симптоми на дефицит на минерала хром:
✔повишена кръвна захар;
✔костна загуба;
✔ниска енергия, умора;
✔лошо здраве на кожата;
✔висок холестерол и сърдечни проблеми;
✔влошаване на здравето на очите;
✔промени в настроението (увеличаване на тревожността);
✔забавен растеж и развитие;
✔забавено зарастване на рани или възстановяване от операция.


Цинк е минерал, необходим в малки количества всеки ден, за да поддържа здравето и да изпълнява важни функции в организма. Той подпомага тялото по много начини - помага при производството на хормони, подобрява имунитета и улеснява храносмилането. Ползите от цинка включват и неговата способност да действа като противовъзпалителен агент, поради което той може да има значителни терапевтични ползи за няколко често срещани хронични заболявания като борба с рака или сърдечно заболяване. Приемът на достатъчно количество цинк при бременност, понижава риска от вродени аномалии на плода, както и от преждевременно раждане. Важно е да се знае , че приемът на цинк е добре да се комбинира с прием на минерала мед от 2мг дневно.

Симптоми на дефицит на минерала цинк:
✔промени в апетита (включително глад за солени или сладки храни);
✔промени в способността за вкус и мирис;
✔косопад;
✔храносмилателни проблеми, включително диария;
✔синдром на хроничната умора;
✔безплодие;
✔хормонални проблеми, включително влошени симптоми на ПМС или менопауза;
✔нисък имунитет;
✔забавена способност за заздравяване на рани, кожни инфекции;
✔нервна дисфункция.


Бор е важен минерал, който поддържа много функции на тялото. Той предпазва и запазва скелетната структура чрез добавяне към костната плътност като по този начин предотвратява остеопороза, артрит. Борът също така има функцията да предпазва мускулната маса и да увеличава естественото производството на тестостерон. Точно заради това е много предпочитан минерал от спортисти и културисти. Освен това, този важен минерал подобрява мозъчните функции, тъй като помага да се повиши концентрацията, фокусът и способността за научаване на нова информация.

Симптоми на дефицит на минерала бор:
✔слаби, чувствителни кости;
✔ниска концентрация;
✔лоша памет;
✔преждевременно стареене;
✔влошаване на симптомите на менопауза и ПМС;
✔отслабване на мускулите;
✔стомашни и храносмилателни паразити;
✔инфекции и възпалителни процеси.


Предотвратяване на дефицита на есенциалните минерали

Абсорбирането и усвояването на важните минерали от храната с годините става все по-трудно. От една страна, самата храна е все по-малко богата на полезни нутриенти, а от друга страна, усвояването на минералите зависи от здравословното състояние на стомаха, червата, полезните бактерии и ензимите. Особено застрашени от дефицит на минерали са групите от хора - деца и подрастващи, бременни и кърмещи жени, както и всички над 50+ години. Един от най-добрите начини за гарантиране на достатъчни дневни количества минерали е под формата на хранителна добавка. Предозирането с минерали е трудно, но въпреки това спазвайте препоръчаните дози при приема на хранителни добавки посочен от производителя, и ако е нужно, се консултирайте с лекар.


Content
LivedaMed2000