ИЗЧИСТВАНЕ ОТ ТЕЖКИ МЕТАЛИИЗЧИСТВАНЕ ОТ ТЕЖКИ МЕТАЛИ

Живак, олово, кадмий, алуминий, арсен, никел са токсични тежки метали и ние може да влезем в контакт с тях по най-различни начини. Живакът например се намира в:

 • Въздуха, който дишаме
 • Водата, която пием
 • Риба и миди, особено акула, риба меч, кралска скумрия (king mackerel), риба тон (туна)
 • Зъбни пломби от живак (известни като амалгами)
 • Ваксини, които съдържат живак, като консервант

Живакът не е вещество, което искаме в нашето тяло. Това е отрова, която причинява различни заболявания.
Някои от ранните симптоми на живака са:
- депресия,
- умора,
- безсъние,
- притъпени сетива,
- загуба на паметта.
Друг източник определя симптомите на хората с отравяне от живак така:
- имат големи колебания в настроението,
- стават раздразнителни, уплашени, депресирани
- или се развълнуват много бързо без видима причина.
Такива хора могат да станат изключително разстроени при всякаква критика, губят самочувствие и стават апатични.
Много често настояват, че техният начин е "правилният начин".
Може да се случат халюцинации, загуба на паметта и неспособност за концентрация.

Симптомите на токсичност с живак също включват:
- слабост, умора, треперене (тръпки, потръпване),
- мускулни спазми, скованост и изтръпване,
- слаба координация, хронична кандида и други инфекции,
- болест на Алцхаймер,
- бъбречна дисфункция,
- безплодие,
- Поликистозен овариален синдром (PCOS),
- хранителните алергии,
- множествена склероза, проблеми с щитовидната жлеза.
Друг белег на отравяне с живак е липсата на къса памет. Странни усещания или изтръпване в някоя част на тялото е още една индикация.

Наличието на живак, алуминий и други тежки метали като кадмий и олово може да причини подходяща среда за дрожди, гъбички, паразити и патогени в нашия храносмилателен тракт.
Много често срещаните здравословни проблеми днес могат да бъдат решени чрез премахване на тези тежки метали (живак, олово, кадмий и алуминий) с подходяща диета.

За да проверите за наличие на тежки метали може да направите анализ на косата (hair analysis). Обаче, повечето експерти в областта на отравяне с тежки метали са установили, че е по-точен анализа на урината, тъй като на пикочните порфирини (porphyrins ) разкриват наличието на живак и други токсични метали.

Промяна на диетата – ключов фактор
Учените са установили, че здравословното хранене е от съществено значение за поддържането на здравословното ниво на микрофлората в червата, и тази микрофлора насърчава автоматично детоксикацията на живак. Едно проучване установи, че хората, които консумират достатъчно количество фибри, имат по-ниски нива на натрупване на живак в тялото.
Правилното количество протеини, вода, минерали и мастни киселини са важни за детоксикация на тялото и премахване по естествен път на живака. Протеините действат като транспорт за живака и другите токсини. Те спомагат да се отстранят от тялото. Водата е също от решаващо значение за детоксикация. Бъбреците филтрират токсините от тялото. Без достатъчно вода, те могат да бъдат затлачени. Селен, манган, молибден, цинк и германий са само някои от минералите, които помагат за детоксикация на организма от живак и други отровни съединения. Недостигът на липиди от мастни киселини влияят на нервната система, което я прави уязвима на тежки метали.

В статията "Детоксикация на живака", публикувана в списанието Life Extension Magazine се казва, хлорела на прах може да помогне да се очисти тялото от живак. Можете да го вземате под формата на капсули, съветва Dr. Dietrich Klinghardt.

 • Хлорела покрива стените на червата, свързва се с живака, както и с други токсични метали в тялото и позволява да бъдат елиминирани чрез изпражненията.
  Чесън и кориандър се използват често в билкови програми за детоксикация на живак. Чесънът съдържа sulfhydryl (сулфхидрилни) съединения, които могат да помогнат на бъбреците за премахване на съхранения живак, казва д-р Klinghardt.
 • Използвайте чесън. Чесънът прави някои метали, включително живак разтворими във вода. Това прави много лесно за организма да се отърве от живака. Причината за това е в съдържанието на серни (sulphur) съединения, които окисляват живака.
  Опитайте три скилидки на ден чесън.
 • Кориандърът (cilantro) помага за премахване на живака от централната нервна система. Можете да го включите като салата (листа от свеж кориандър) в диетата си, заедно с листа от глухарче, магданоз и други зеленчуци.
 • Кориандър (Cilantro) етерично масло или тинктура. Вземете две капки вътрешно два пъти на ден с чаша гореща вода или разтривайте пет капки на китките, глезените и ставите, два пъти на ден.
 • Глухарчето е диуретична билка, която подпомага уринирането. Чай от глухарче, увеличава уринирането и елиминирането на токсини.
 • Активен въглен (Activated Charcoal) - Това е форма на въглерод, който е преработен в черен прах. Той е без мирис, вкус, безопасно е да се консумира и много мощен. Всъщност, можете да вземете малко количество въглен и да унищожите от десетилетия натрупани токсични тежки метали като арсен, мед, живак и олово, които са били в тялото. Можете да намерите активен въглен във всеки билков магазин. Той е относително евтин и лесно се приема, защото това е прах, и можете да го вземете с любимата си течна протеинова напитка. Вземайте 20-30 грама на ден активен въглен (в разделени дози) на прах , смесен с вода в продължение на период от 1-2 седмици.
 • Глутатион (Glutathione, GSH)
  Глутатионът е антиоксидант, имуностимулант и детоксикатор. Без него, клетките на тялото ще се разпаднат от неограничено окисляване, тялото ще има малка устойчивост срещу бактериите, вирусите и раковите клетки и черният дроб буквално ще се сбръчка от евентуално натрупване на токсини. Недостигът на глутатион е прекурсор за неспособността за ефективно отделяне на живак, алуминий и пестициди от тялото.
  Здравите клетки се противопоставят на свободните радикали чрез употребата на антиоксиданти, от които глутатионът играе значителна роля. Той е най-мощния антиоксидант, срещащ се естествено в клетките на тялото ни. Ефективността на други антиоксиданти като витамините С и Е, зависи от наличието на глутатион (Glutathione, GSH). Това е и причината, поради която GSH е от съществено значение за преодоляване и предотвратяване на рак, автоимунни заболявания и други, свързани с нарушения на имунната система.
  Изследване установява, че нивата на кръвния глутатион са се увеличили с почти 50% при здрави хора, при приемане на 500 мг витамин С на ден, само две седмици. Витамин С повишава нивото на глутатиона, като помага на организма да го произвежда. GSH играе ключова роля в детоксикация, поради способността да се свързва с тежки метали и други токсини чрез своите серни молекули, като по този начин осигурява средства на организма за елиминиране тези токсини. Друга изключително важна функция на GSH е способността му да защити (или поне да намали) смъртоносните ефекти върху клетките от всички форми на радиация от рентгенови лъчи до микровълни.

Диетични източници на глутатион (Glutathione, GSH)
Глутатионът се синтезира от три аминокиселини – систеин (cystein), глутамат и глицин. Тъй като повечето сурови плодове и зеленчуци имат изобилие на глутамат и глицин, фокусът ни трябва да бъде върху хранителни източници на систеин (cystein). Cъдържание на систеин е сравнително високо при протеини в яйца, месо, червени чушки, чесън, лук, брюкселско зеле, овесени ядки, мляко, суроватъчен протеин и пшеничен зародиш. Плодове и зеленчуци, които са с високо съдържание на тези прекурсори на GSH са авокадо, диня, аспержи, грейпфрут, картофи, ягоди, портокали, домати, пъпеши, броколи, бамя, праскови, тиквички и спанак.

Д-р Бейкър твърди, че авокадо, аспержи и орехи са особено добри източници. Систеинът (cystein) се метаболизира от организма в присъствието на метионин, тези две аминокиселини са две съдържащи сяра аминокиселини. Добавката GSH комплекс (GSH complex) достига до вътрешността на клетките, което увеличава жизнените клетъчните нива на глутатион. Полезни процедури за по-добър метаболизъм на GSH включват английска сол бани и МСМ (MSM) хранителна добавка. МСМ (метилсулфонилметан) е биодостъпна форма на сяра, която се среща в ... МСМ ефективно усилва кръвопотока, подобрява работата на мускулите. (МСМ – http://revita.bg/1571/zdrave-i-krasota/какво-е-мсм-и-кога-се-използва/)

Билки за премахване на тежки метали:

Има няколко билки, които са полезни в елиминирането на тежки метали. Tenna Merchent пише за одисеята си на детоксикация на сина си от отравяне от алуминий в книгата си, "Той не е аутист но, ... Как измъкнахме сина ни от устата на Бездната" (He’s not Autistic But...How We Pulled Our Son From the Mouth of the Abyss). - чист растителен глицерин за премахване на живак; Bladderwrack (brown algae), вид морски водорасли за алуминий, калий за излишък от мед и хвощ (shavegrass) за олово.
Други са установили, че кориандър и хлорела са полезни за премахването на живак; може да си приготвите вкусно песто с използване на листа кориандър, което включва много суров чесън.
Био-наличните минерали са важни и много билки са отлични източници на тези важни хранителни вещества. Д-р Джон Р. Кристофър (Dr. John R. Christopher ) има формула, която е специално проектирана за премахване на тежки метали от организма. Неговата "Силна минерална билкова" формула (Heavy Mineral Herbal ) съдържа bugleweed (Lycopus virginicus), кориандър, лапад корен (yellowdock) и лобелия (lobelia).
Друга билка, която набира популярност е куркума, която съдържа куркумин. Използването на тази "подправка" в терапевтични дози показва обещаващи резултати при лечение на пациенти с болестта на Алцхаймер, които са известни да бъдат заредени с живак и алуминий.
Здравето на черния дроб: Билкова програма за детоксикация е от съществено значение, за да се уверите, че черния дроб е също почистен и защитен. Млечен бодил (Milk Thistle), глухарче корен, червена детелина се използват за детоксикация на черния дроб.


Content
LivedaMed2000