КОГА ДА НОСИМ РАЗЛИЧНИТЕ ЦВЕТОВЕ?Какво значат цветовете и кога да ги носим?

Цветовете са навсякъде около нас. На тях се дължи красотата на заобикалящия ни свят. Всеки цвят има своя енергия и вибрация, както и определено влияние върху сетивата и съзнанието. Повечето хора не се замислят върху избора си на цвят и как той влияе на самите тях и околните. Дори нюансите предизвикват различни емоции и настроения. Задавали ли сте си въпроса защо повечето машини са в черен цвят? Защо в телевизионните реклами най-често се използва червеният и нюансите му? Защо синият цвят преобладава в символите и мероприятията на политическите партии? Или защо визуализирането на определени цветове в различните езотерични практики има такова голямо значение.

Ето го отговорът: Белият цвят се свързва с чистотата, невинността и верността. Спомага за премахването на ограничения и бариери. Като символ на обединението и равенството той обединява всички цветове. Хората, които го предпочитат са много чувствителни към лъжи, способни са да видят истината в сложните проблеми. Те са открити към света, но същевременно и недостъпни ако пожелаят това. В астрологията белият цвят носи енергията на Луната и се препоръчва на хора с добре разположена, рождена Луна (засилва нейната енергия). Най-добрият ден за носене на бели дрехи и работа с този цвят е понеделник – денят на Луната. Бяло не се препоръчва на хора със слаба и злотворна Луна.

Черният цвят изразява авторитарност и агресия. Хората, които го предпочитат изпитват желание от време на време да са център на вниманието. От психологична гледна точка този цвят стимулира повишения интерес и любопитството, а също и неосъзнатият страх и желанието за разкриване на неизвестното. Когато срещаме хора облечени в черно или уреди и машини в този цвят имаме усещането, че те са луксозни, значими и тежащи на мястото си. Ако черно е Вашият предпочитан цвят за дрехи, това означава, че нещо не ви достига в живота. В същото време поставяте преграда пред любопитните и желаещи да надникнат във вътрешния Ви свят. Помислете не е ли вече време да се отворите към света и постепенно да добавяте ярки елементи към черните дрехи. В астрологията черният цвят е на Плутон. Трябва да се избягва от хора със слаб и злотворен Плутон.

Синьото е цветът на небето въздуха и водата, символ на свободата и безкрая, добродетелта, честността и достойнството. Когато е включен в дрехите показва, че този който го носи е в добро физическо и психическо състояние, знае какво иска от живота и е спокоен и уверен. Тъмните нюанси на синьото показват сила, мощ, твърдост и непоколебимост. Колкото е по-тъмно синьото, толкова повече се засилва усещането за безкрайност и прохлада. Синият цвят кара хората да мечтаят. Той е подходящ за медитация и отваряне на съзнанието. Синьо се асоциира с увереност, важност и консервативност. Това е най –разпространеният корпоративен цвят (на спокойния ум). В астрологията синьото е цветът на Нептун. Препоръчва се на хора, в чиито рождени астрологични карти тази планета е добре поставена.

Червеният цвят според психолозите се свързва с опасност, агресия и възбуда. Той активизира съзнанието и емоциите и затова се използва често в рекламите. Червеното възбужда апетита и е предпочитан цвят от заведенията за хранене. Продължителното гледане на червено води до учестяване на пулса, покачване на кръвното налягане и бързо уморяване. От психологична гледна точка хората, които го предпочитат обичат да са лидери и изпитват много по-интензивни чувства. Почитателите на червеното упорито преследват своите набелязани цели. Тези хора са егоисти, амбициозни, инатливи и неотстъпчиви. Жените, носещи дрехи в този цвят, демонстрират готовност за флирт. В астрологията червеното е цветът на Марс и огнената енергия. Носенето на червени дрехи и аксесоари във вторник (денят на Марс) засилва планетарната му енергия. Червено не се препоръчва на хора със зле поставен и злотворен Марс. З

Зеленият цвят е естествен, успокояващ и релаксиращ. Той нормализира кръвното налягане и има лечебни свойства. Хората, които предпочитат този цвят са рационални, знаят точно какво искат от живота си. Те са много сериозни, отговорни към задачите си и готови да помогнат на близки и непознати хора. Любителите на зеленото притежават богата душевност и вътрешен свят, но до известна степен са затворени. Много внимателно избират приятелите си и не се разкриват пред първия срещнат. В астрологията зеленото е цветът на Меркурий. За засилване на планетарната енергия на тази планета носете зелено в сряда. Не се препоръчва на хора със зле разположен в рождената астрологична карта Меркурий.

Оранжевото подобрява лошото настроение, особено в мрачните дни на годината. В моменти на лошо, депресивно състояние е желателно погледът да се насочи към нещо оранжево. Неслучайно нито една успешна, ефектна реклама не подминава цвета на комуникативността и доброто настроение. Тези, които харесват оранжевия цвят са много творчески личности. Те са енергични, свободолюбиви, понякога високомерни. В астрологията това е цветът на Юпитер. Носете оранжево в четвъртък, за да засилите юпитеровата енергия. Не се препоръчва на хора със зле поставен Юпитер в рождената им астрологична карта.

Жълтият цвят той стимулира работата на нервната система и главния мозък. В този цвят са скрити радостта и топлината, а също така надеждата и вярата във всичко хубаво и добро. Жълтото символизира Слънцето и живота. В маркетинга съчетанието жълто и черно изостря вниманието и най-добре помага за запаметяване на посланието. Прекаленото използване на този цвят може да има и обратен ефект – поява на чувство на безпокойство и голяма свръхвъзбуда. Хората, които предпочитат жълтия цвят в дрехите си и интериора по принцип са самоуверени и притежават весел характер. Почитателите на жълтото имат високо ниво на креативност, а този цвят им помага да се концентрират и съсредоточат. Те понякога могат да си позволят да се помотаят, да поклюкарстват за себе си и обкръжението, но това не е заради занижена самооценка, а точно обратното. В астрологията жълтото е цветът на Слънцето, огъня и пречистващата сила. За засиливане на слънчевата енергия носете жълто в неделя. Не се препоръчва на хора със злотворно Слънце в рождената астрологична карта.

Розовият цвят понижава агресията и гнева. Гледайки нещо розово, ще намалите умората и раздразнителността .Този цвят и неговите нюанси е символ на романтиката, младостта, любовта, страстта, свежестта и доброто. Хората, които го ползват искат да живеят пълноценно, но могат да са повърхностни и донякъде инфантилни. В астрологията това е цветът на Венера. Носете розово в петък, за да засилите енергията на Венера. Не се препоръчва на хора със зле разположена в рождената астрологична карта Венера. Виолетовият цвят предизвиква апатия. Той може да подтисне психиката и създаде чувство на опасност. От друга страна виолетовото засилва самооценката, самокритичността и самоконтрола на ползващите го.

Сив (гълъбово сиво) символизира доверието. Този цвят подчертава Вашият стремеж към стабилност и по-висок социален статус, внушава уважение и доверие към Вас. Студените (наподобяващи лед) нюанси на сивото успокояват много, нормализират честотата на пулса. Спортните помещения често са оцветени в този цвят, защото спортните резултати значително се подобряват. Подобно е и влиянието в офисите, където чрез този цвят се стремят да стимулират ефективността на работещите там.

Бежов – това е неутрален, особен цвят. Той дава възможност за концентрация и в същото време е напълно неутрален по отношение на емоциите. Символизира разум, а не емоции и спокойствие. Придава увереност на хората с понижено самочувствие, затова ако сте от тях помислете си за нещо в този цвят във Вашия гардероб. Кафяво е изборът на уверените в себе си хора. В определени моменти от живота ни, когато нещата не вървят както бихме искали, избираме този цвят, сякаш за да покажем, че всичко ще свърши добре. Любителите на този цвят са справедливи и трудолюбиви. Това трябва да знаят интервюиращите за работодатели. Изберете този цвят, когато кандидатствате за определена работна позиция. В астрологията кафявото е един от цветовете на Сатурн. За да засилите стихията земя и енергията на тази планета, носете кафяво в събота. Не се препоръчва за хора със злотворен Сатурн.

 


Content
LivedaMed2000