МЕДИТАЦИИ ЗА ЧАКРИТЕЧакра медитации, техники и упражнения за активизиране


Чакрите преобразуват енергиите на Вселената и ги интегрират в нашето тяло. Те не са разположени в плътното физическо тяло, а във финото енергийно. Визуализират се като лотуси с различни на брой венчелистчета във всяка чакра. Има много второстепенни чакри, но човешкото тяло съдържа седем основни енергийни центъра. Чакрите са разположени вертикално, от основата на гръбнака до темето, което показва, че се издигаме към Божеството чрез постепенно преодоляване на притегателната сила на физическия свят. На всяка степен придобиваме по-съвършена представа за своята индивидуална и духовна сила, тъй като всяка чакра олицетворява един духовен урок на живота или предизвикателство, еднакво за всички човешки същества. В процеса на усъвършенстване на всяка чакра, индивидът придобива сила и самопознание, които стават неотделима част от неговия дух и го тласкат напред по пътя към духовното съзнание. Всеки човек би могъл по сравнително лесен начин да ги активизира и приведе в хармония ЧРЕЗ УСВОЯВАНЕ ТЕХНИКАТА НА ДИШАНЕ. Ако са снабдявани редовно с дихателна енергия,чакрите започват да сияят във ведра и пулсираща светлина. Същевременно останалите клетки и органи на тялото получават допълнителни големи количества енергия и влизат в хармония помежду си.

ПЪРВА ЧАКРА – Муладхара (наричана още Коренова или базисна чакра)
Нейният знак е червен лотус с четири венчелистчета. Елемент Земя. Намира се в в основата на гръбначния стълб,в областта между ануса и половия огран. Представлява материалният свят ,инстинктът за оцеляване и първичната ни връзка със земната матрица на живота.Свързана е с надбъбречни жлези и опорно-двигателна система. Мантрата й е ЛАМ. Ако чакрата е блокирана наблюдаваме : – в духовната област : затруднения в ориентирането, чувство на несигурност , необясним страх , непрекъсната загриженост, страх от живота и смъртта. – на физическо ниво : слаба физика, оплаквания в краката ( например заболявания на вените ), болки в гръбначния стълб ,проблеми с венците и зъбите ,с костите и ставите, чести наранявания. Повече за блокажите в чакрите и как да откриете коя е блокирана, можете да прочетете в статията: Техника за откриване на проблемна чакра и как да я прочистим. Ако енергията в чакрата е достатъчна се радваме на : бодрост, ясни представи за живота, активна дейност и постоянство, достатъчно телесни и душевни съпротивителни сили, подчертано самочувствие, връзка с Земята и природата ,радост от живота, задоволство и вътрешно спокойствие. Тази част се фокусира върху храносмилането и репродуктивното благополучие. МЕДИТАЦИЯ: Представете си нарастващ червен фонтан от светлина, излъчващ се от корема ви. Разширете светлината и я вдишайте. Преживейте блокажите и нежно кажете на себе си, че енергията тече свободно през корема ви. Концентрирайте се върху промяната на яркостта и структурата на тази червена светлина. Кажете си, че сте в безопасност и здрави в корена на своето съществуване.

ВТОРА ЧАКРА – Свадхисана (Сакрална чакра)
Нейният знак е оранжев лотус, с шест венчелистчета. Елемент вода. Свързана е с полови жлези, отделителна и полова система. Разположена е в опашните прешлени ,на 3-5 см под пъпа. Мантрата е ВАМ. Този енергиен център е отговорен за желанието, въображението, халюцинациите, сетивността и нуждата от семейство. Асимилацията,създаването на потомство, лимфната система и менструалните течения се дължат на въздействието на този център. Ако чакрата е блокирана наблюдаваме: – в духовната област : постоянни съмнения, липса на интерес до нерешителност във всекидневието, депресия, отслабена жизненоспособност, вкопчване в миналото, силно проявени материални интереси, физически и сексуални проблеми. – на физическо ниво : късо и неравномерно дишане, свръхчувствителност, хронични смущения в нервната система, нервност ,болестни симптоми в жлъчката и черния дроб, запек , оплаквания в долната част на гърба, мигрена ,проблеми със сексуалната сила. Повече за блокажите в чакрите и как да откриете коя е блокирана, можете да прочетете в статията: Техника за откриване на проблемна чакра и как да я прочистим. Ако енергията в чакрата е достатъчна се радваме на: жизненоспособност, сексуална мощ, уравновесен сексуален живот, телесна хармония, дълбоки чувства на привързаност и сигурност, богатство на чувствата, желание за действие, радост от докосване и нежност, спокойствие, здрави нерви ,слънчево настроение, уравновесена телесна температура. Тази част от тялото, точно над коренната чакра, е мястото на креативността и се отнася до пикочния мехур, бъбреците и надбъбречната жлеза. МЕДИТАЦИЯ: След блестящия червен фонтан на коренната чакра вижте как светлината се разширява леко нагоре по тялото ви и променя цвета си в искрящо оранжево. Вдишайте. Сменяйте интензитета на светлината с всяко вдишване. Погледнете надолу през нея и вижте къде оранжевата и червената светлина се срещат. Насочете чувствата си в тази посока и кажете на себе си, че сте изключително, креативно същество.

ТРЕТА ЧАКРА – Манипура (Чакра на слънчевия сплит)
Нейният знак е жълт лотус с десет венчелистчета.Елемент огън. Свързана е с панкреаса и храносмилателна система. Разположена е в областта на “слънчевият сплит”, 3-ти кръстен прешлен. Мантрата е РАМ. Представлява желанието за мощ. Ако чакрата е блокирана наблюдаваме: – на духовно ниво : чувство на безтегловност, липса на опора и ориентация, потиснати и неизказани чувства, безпричинна тъга, апатия, липса на желание за живот, прекален стремеж към власт, егоизъм, груби емоции . – на телесно ниво : трудна подвижност ,схващане, напрежение в мускулите, стомашно-чревни смущения. Повече за блокажите в чакрите и как да откриете коя е блокирана, можете да прочетете в статията: Техника за откриване на проблемна чакра и как да я прочистим. Ако енергията в чакрата е достатъчна се радваме на : активни действия, решителност,вяра в промените, чувство, че си на мястото си, решителност,добро разрешаване на конфликтите, задоволство, доверие, съгласяване със себе си ,чувства на лекота, светлина и пълнота. Свързан с усвояването на храната от тялото, здравето на черния дроб и панкреаса. МЕДИТАЦИЯ: Вижте как оранжевият фонтан от светлина се разширява нагоре по тялото ви, за да запълни следващата чакра с ярка, жълта светлина. Това е свързано с начина, по който се отнасяте към света и хората в него. За момент се върнете мислено към предизвикателствата, които имате в работата или с други хора. Освободете ги през тази светлина и ги оставете да излязат през върха на главата ви към Вселената. Кажете на себе си, че заслужавате доверие и имате вяра в живота си. Погледнете надолу през жълтото към оранжевото и червеното. Представете си всяка цветна светлина перфектно подредена.

ЧЕТВЪРТА ЧАКРА – ( Сърдечна ) Анахат
Нейният знак е зелен лотус с дванадесет венчелистчета. Елемент въздух. Разположена е в областта на сърцето.Основни функции : любов,със­традание,имунитет,сърдечна дейност, функциите на белия дроб и бронхите.Свързани органи: сърцето и белите дробове.Свързани жлези: тимусът.Основен съответстващ нервен център – сърдечният сплит. Мантра- ЯМ. Ако тя бъде сериозно блокирана, можем да развием астма или различни сърдечни заболявания. Други симптоми са : липса на контакт с най-съкровените и истински чувства ,затворено сърце, проблеми с общуването, силна дисхармония между разум и чувства, потъване в черни мисли, липса на сърдечност и радост от живота. – На телесно ниво : увиснали рамене, често пъти сплескан гръден кош, общи дихателни смущения, белодробни и кожни заболявания, нервно сърце. Повече за блокажите в чакрите и как да откриете коя е блокирана, можете да прочетете в статията: Техника за откриване на проблемна чакра и как да я прочистим. Ако енергията в чакрата е достатъчна се радваме на : сигурност при общуването с други хора, способност за разбиране на другите, ярко изразена чувствителност, откритост, доверие и любов към себе си и околните, щедрост и готовност за помощ, гъвкавост, способност за приспособяване, добро здраве, естествен жизнен ритъм, разбиране ,оптимизъм ,веселост и сърдечност, вътрешно спокойствие и хармония. Това е мястото на емоциите, лечението и духовната връзка. МЕДИТАЦИЯ: Вдишайте и си представете как жълтата светлина се разширява нагоре и пълни сърдечната област с успокояваща, трептяща зелена светлина. Накарайте тази светлина да пулсира с ритъма на сърцето ви. Вие сте обичани и живи. Разширете зелената светлина извън тялото си, след което отново я подравнете с другите. За момент само дишайте и чувствайте.

ПЕТА ЧАКРА – (Гърлена) Вишудха
Означава „пречистване”. Нейният знак е син лотус с шестнадесет венчелистчета. Разположена е в областта на гърлото.Елементът е етер.Мантра ХАМ. На физическо ниво управлява изразяването,вдъхновението в речта.Контролира дейността на гласните струни,на чуването,на фаринкса и хранопровода. Вишудха чакра е символ на звука,сънуването и чистотата. Ако чакрата е блокирана наблюдаваме : – на духовно ниво: трудности при говора и общуването, заекване ,проблеми с гласа, слаба увереност в творческите възможности, липса на енергичност, отказ от поемане на отговорност, желание вечно да си останеш дете ,силен копнеж по закътаност и опора, страх от промени, чувство за претовареност. – на телесно ниво: изтощение ,проблеми с храносмилането и теглото ,чести хреми, болки в гърлото и инфекции ,схващане на мускулите в областта на врата, тила и горната част на плешките, схващане на ръцете и други части от тялото. Повече за блокажите в чакрите и как да откриете коя е блокирана, можете да прочетете в статията: Техника за откриване на проблемна чакра и как да я прочистим. Енергийно задоволителната чакра дава: повишено чувство за отговорност, богатство на идеи, способност за изразяване в общуването, радост от това да дадеш, свободно и независимо държание, ярко изразени личностни качества,самочувствие, силна имунна система. Тази точка по пътя нагоре по шията се отнася до ларинкса, щитовидните и слуховите функции. Това е точката на интелекта и себеизразяването. МЕДИТАЦИЯ: Вдишайте в тази област и си представете как се пълни с блестяща синя светлина. Може да искате да издадете звук или да въздъхнете, докато преживявате потока от синя светлина. Това е чудесен момент да се сетите за всички страхове, които имате и да ги освободите с пристъп на смях. Вдишайте и погледнете надолу през синьото към зеленото, към жълтото, към оранжевото, към червеното и си ги представете в перфектна линия.

ШЕСТА ЧАКРА – Аджна
Нейният знак е индигов лотус с две венчелистчета. Разположена е по средата на челото, в междувеждието. Позната е като “трето око” и се проявява под формата на хипофизата. Тя управлява долната част на мозъка и нервната система, ушите, носа и лявото око, което е окото на личността.Този център управлява начина, по който се представяме на света. Ако лицето ни е измъчено от грижи и безпокойства трябва да медитираме върху индиговия цвят, така ще уравновесим вътрешното си виждане, идеализма си с въображението си. Тази чакра контролира всички прииждащи и излизащи мисли и виждания. Съсредоточаването върху “третото око”, премахва ограниченията. Чрез медитация върху тази чакра можем да премахнем ограниченията и да стигнем да безграничните възможности на мисълта. Шеста чакра представлява върховното умствено съзнание,което благоприятства за директно възприемане на невидимите светове. Ако е хармонизирана, Аджна чакра дава умствено прозрение, самоконтрол, ясновидство, върховна интуиция и извън сетивно възприятие.Човекът,който се концентрира дълбоко върху тази чакра,постепенно премахва всички негативни ефекти от неговите минали действия,от сегашния и от миналите животи. Той получава осемте велики паранормални способности и 32 по-малки. Ако чакрата е блокирана: – на духовно ниво : възникват проблеми с концентрацията и идентичността ,страх от критика и оценка, силно контролирано поведение ,отричане на реалността ,натрапчиви мисли, вътрешни диалози, разсеяност, недоверие в собствените си възможности. – на физическо ниво : неуравновесеност на всички чифтни органи и части на тялото, главоболие, проблеми с очите, смущения в зрението, късогледство, далекогледство. Повече за блокажите в чакрите и как да откриете коя е блокирана, можете да прочетете в статията: Техника за откриване на проблемна чакра и как да я прочистим. При енергийно задоволителна чакра: силна интуиция, контакт с вътрешния ти съветник, големи духовни и волеви сили, усещане ,че човек се движи в златната среда. МЕДИТАЦИЯ: Тази точка е мястото, където съзнателното и безсъзнателното се срещат. Вижте как индиговата светлина се понася към Вселената, преодолявайки всяко препятствие и се свързва с Божественото. Всичко е добре тук. Това е вашата възможност да се презаредите с енергия. Кажете на себе си, че това е времето да успокоите съзнанието си, да му позволите да се учи и да последва божественото водачество. Вслушайте се във всички интуитивни идеи, които ви хрумват. Затворете светлината отново в тялото си и я насочете нагоре към върха на главата си.

СЕДМА ЧАКРА – КОРОННА – Сахасрара ( означава „хилядолистна”. )
Нейният знак е виолетов и бял хилядолистен лотус. Разположена е върху темето. В Източната литература е позната като “Върховен център за контакт с Бог”. Сахасрара чакра символизира откъсването от илюзията,основен елемент в постигането на върховната истина,че всичко е едно и едно е всичко. Достигайки нивото на Сахасрара,човекът приема съзнанието на Безкрайността. Физическата функция е духовно отваряне към сътворяващата сила на Вселената. Човекът,чийто енергиен център е събуден и активиран,настъпва етапът на непрекъснато съзнаване,единство на противоположностите, и тотален съюз с Бог. Човекът достига будно, осъзнато, интелигентно, Божествено съзнание. При блокиране на чакрата се появява: липса на чувство за единство и доверие, потиснато самочувствие, прекалена рационалност, непрекъсната трескава активност, недоверие в собствената интуиция. – На телесно ниво: проблеми с половите органи, с надбъбречната и щитовидна жлеза, общи смущения във функциите на мускулите. Повече за блокажите в чакрите и как да откриете коя е блокирана, можете да прочетете в статията: Техника за откриване на проблемна чакра и как да я прочистим. Ако енергията е достатъчна: придобиваме чувство за единение с Космоса, контакт със зримото и незримото, абсолютно самочувствие, ясно подчертана бодрост, усещане за цялост и завършеност, изживявания отвъд времето и пространството, контакт със собствената душа, получаване на просветление. МЕДИТАЦИЯ: Представете си небе от златна светлина. Изстреляйте виолетов сноп лъчи през върха на главата си, за да се свържете с това небе от златна светлина. Почувствайте радостта и мира. Оставете ги да пулсират през чакрите ви, давайки нов живот на всеки цвят. Заявете пред себе си, че сте свързани с всичко, че сте здрави, в безопасност, богати, креативни, обичани, уважавани и обгрижени. Останете в този момент колкото пожелаете. Когато сте готови, бавно се върнете “тук и сега” и отворете очи. Упражнения за чакрите УПРАЖНЕНИЕ 1 : – Започнете с дихателна медитация – 30 вдишвания . – Насочете вниманието си към съответната чакра и я отворете със силата на въображението си . – Вдишайте през тази чакра от 3 до 5 минути, в четворен ритъм (три по-кратки и 1 удължено дишане) – Направете кратка пауза , като мислено затворите чакрата преди да започнете дишането през следващия център. – След като сте дишали през последната коронна чакра, легнете по гръб, визуализирайте топла ,сияйна и лечебна светлина във и около всяка чакра. – Оставете енергията да се движи свободно, не направлявайте нищо. УПРАЖНЕНИЕ 2 : – И това упражнение започнете с лека медитация. – После насочете за около 30 секунди вниманието си върху центъра, през който ще дишате . – След това вдишвайте и издишвайте ускорено и силно около 60 секунди през носа. – След тази активна фаза вдишайте веднъж дълбоко и задръжте въздуха, колкото можете. Издишайте отпуснато и се вслушайте навътре в себе си. – След това затворете мислено чакрата, през която сте дишали. (Всеки път чакрите трябва мислено да се затварят ,за да не поемете по време на дихателните упражнения и след тях отрицателни енергии в отворените чакри!) ДИХАТЕЛНА МЕДИТАЦИЯ Седнете изправено и се отпуснете. Затворете очи и наблюдавайте дишането си. Оставете дишането ви да си върви съвсем естествено – 10 вдишвания и издишвания. След това съвсем съзнателно вдишвайте и издишвайте, дълбоко и равномерно 30 пъти. Ходеща медитация В ходилата са разположени второстепенни чакри. Както при основните чакри, тяхната функция също е да обменят енергия с вътрешния и външния свят. Стъпалата са силно чувствителни и следващото упражнение оказва най-добър ефект, ако се изпълнява сред природата, без чорапи и обувки. Стъпвайте по земята боси, много бавно, всяка стъпка да е миг във времето, съзнателна връзка със земята. Стъпвайте по трева, листа, камъни, кал и пясък. Известно време вървете със затворени очи, като с всяка следваща стъпка изследвате пътеката пред вас.

ДИХАТЕЛНИ МЕДИТАЦИИ, ВЪЗДЕЙСТВАЩИ ВЪРХУ ОТДЕЛНИТЕ ЧАКРИ: КОРЕННА ЧАКРА – седнете по турски или върху петите си. Разтворете ръце от двете страни на тялото си и ги вдигнете на височината на раменете. Дланите да са обърнати нагоре. При вдишване и издишване ръцете да се полюшват нагоре-надолу, подобно на криле. ВТОРА ЧАКРА – клекнете, ходилата да са опрени изцяло на земята. Отпуснете задните си части между краката. Опънете напред ръцете. Дланите да опират земята. Ако не можете да запазите равновесие ,опрете се на ръцете си . Главата е отпусната напред. ТРЕТА ЧАКРА – седнете върху петите си. Положете пръстите на двете си ръце върху слънчевия сплит. При всяко издишване да пружинират върху горната част на корема. При вдишване се изправят, при издишване се сгъват леко навътре. СЪРДЕЧНА ЧАКРА -седнете по турски или върху петите си. Хванете ръцете си здраво, на височината на сърцето и ги опънете леко встрани. Ръцете да образуват ос. Лактите се движат леко нагоре и надолу, аналогично на вдишванията и издишванията. ГЪРЛЕНА ЧАКРА – Положете отпуснати ръце върху бедрата си. Вдишайте и издишайте 2 пъти рязко през носа и още 2 пъти по същия начин, но през устата – като локомотив. ЧЕЛНА ЧАКРА – 3-то ОКО – сплетете пръстите на ръцете си върху тила.Лактите се движат при вдишване назад ,при издишване напред. КОРОННА ЧАКРА – вдигнете ръцете над главата си. Вдишвайте и издишвайте внимателно,леко ,сумтейки през носа. След известна пауза визуализирайте във или около всяка чакра лечебна, топла и лъчезарна светлина. Всяко вдишване и издишване е дар. Чакра техниките са толкова лесни, че всеки може да ги прилага. Необходими за това са редовни упражнения, резултатът няма да закъснее. Много скоро ще установите, че сте постигнали баланс на физическо и астрално ниво.

 


Content
LivedaMed2000