КАК ДА БАЛАНСИРАМЕ ЧАКРИТЕ?Чакрите са енергийните центрове, които се намират в рамките на нашето фино тяло или аура. Седемте основни чакри осъществяват едновременно индивидуална и взаимно свързана комуникация с нашето физическо тяло, органи и системи. Блокажите или дисбалансите на чакрите могат да настъпят в следствие на травма, негативни преживявания, негативни настроения или просто от възходите и паденията в нашето ежедневие. Чакрите могат да функционират като портали за получаване или трансформиране на енергия. Те могат едновременно да абсорбират и излъчват енергия. Понякога първите признаци за дисбаланс на чакрите са физическите и емоционални симптоми. Честите настинки или продължителните проблеми във взаимоотношенията, показват, че имате нужда от балансиране на чакрите.

Как да разпознаем слабите си чакри?

Муладхара – коренна чакра Намира се в основата на гръбнака, на дъното на таза. Отговаря за физическото ни оцеляване, усещането ни за безопасност и страховете свързани с това, материалното ни съществуване като цяло (отношението ни към парите, притежанията и кариерата). Първа чакра е отслабена, ако: – чувствате обща отпадналост и липса на жизненост – сте “заседнали” в кариера, която не ви удовлетворява – смятате, че благополучието ви е силно зависимо от външни обстоятелства – вярвате, че парите създават сигурност – страдате от хранителни разстройства, постоянна умора, проблеми със съня, постоянна нужда от стимуланти като кафе и сладки храни, болки в краката, проблеми с отделителната система, костите или слаб имунитет.

Свадхистана – сакрална чакра Намира се в таза, на нивото на сакрума (кръстната кост). Отговаря за сексулната и творческата ни енергия, за възможността да изпитваме радост и удоволствие. Втора чакра е отслабена, ако: – ви е трудно да смятате себе си за сексуален обект и понякога се чудите как може някой да ви желае – ви е трудно да се отворите към другия човек във връзките си – тенденциозно се оказвате във връзки със сексуално несъвместими партньори и се чудите дали някога ще срещнете подходящ човек – рядко имате време или желание да правите секс

Манипура – чакра на слънчевия сплит Намира се в средата на тялото, на нивото на слънчевия сплит. Отговаря за волята ни, желанието ни за власт, желанието ни за действие и амбициите ни. Трета чакра е отслабена, ако: – ако се чувствате безсилни и страдате от усещане за малоценност – ако се срамувате от себе си и се притеснявате какво мислят хората за вас – чувствате се като жертва на обстоятелствата и желанията на другите хора – често страдате от стомашни болки

Анахата – сърдечна чакра Намира се в средата на гърдите, на нивото на сърцето. Отговаря за способността ни да изпитваме любов, състрадание и принадлежност. Четвърта чакра е отслабена, ако: – сте резервирани и затворени към другите хора – саботирате връзките си заради недоверие и гняв – сте неспособни да оставите нещата каквито са, само защото не са се развили според желанията ви – ако изпитвате прекалена привързаност към партньора си, прилепвайки се към него и се опасявате, че той/тя не се нуждае толкова от вас, колкото вие от него/нея – страдате от болки в гърдите, сърдечни проблеми, астма, алергии, проблеми с кръвообръщението

Вишудхи – гърлена чакра Намира се в средата на гърлото. Отговаря за комуникацията с другите и света, себеизразяването, откровеността и почтеността. Пета чакра е отслабена, ако: – се страхувате да говорите пред други хора и да изказвате мнението си – се примирявате да следвате мнението на другите – сте “мълчаливия човек” сред ваште колеги и приятели – страдате от проблеми с гърлото, синусите или устата

Аджна – чакра на третото око Намира се в междувеждието. Отговаря за умствените способности, интуицията, усещането за цел и посоко в живота. Шеста чакра е отслабена, ако: – се чувствате изгубени в живота и без цел – трудно взимате решения и не сте убедени в правотата им – имате активно въображение, но в негативен смисъл и цял ден сте в анализиращ режим – имате главоболия или изпитвате напрежение около веждите

Сахасрара – коронна чакра Намира се на върха на главата. Отговаря за връзката ни с Висшия разум и с божественото вътре в нас и около нас. Седма чакра е отслабена, ако: – се чувствате откъснати от по-висшата сила – се чувствате самотни и незначителни – сте “заседнали” в кариера, която не ви удовлетворява – имате силна привързаност към материалните си притежания и връзките си, и се самоопределяте чрез това, което имате – мигрени и напрежение в главата.

Представяме ви признаците за дисбаланс на седемте основни чакри и съвети как да ги балансирате и заредите с енергия:

Първа чакра (Муладхара) – това е базовата чакра и се свързва с оцеляването, инстинктите и основните нужди.

Признаци на дисбаланс на първа чакра: анемия, умора, болки в кръста, ишиас, депресия, лошо кръвообращение, чести настинки, студени ръце, крака и нос.

Методи за балансиране на първа чакра: Физически упражнения, здрав сън, градинарство, грънчарство. Хранене с червени храни и пиене на червени чайове, като цвекло и нарове. Носене на червени скъпоценни камъни, като рубин и гранат. Носене на червени дрехи. Вземане на баня с червени етерични масла, като например иланг-иланг и сандалово дърво.

Втора чакра (Свадхиштхана) – това е сакралната чакра и тя се свързва с раждането, сексуалността и креативността.

Признаци за дисбаланс на втора чакра: Хранителни разтройства, злоупотреба с алкохол и наркотици, депресия, болки в долната част на гърба, астма, алергии, гъбични инфекции, проблеми с уринирането, нетърпеливост, притъпени сетива, импотентност и фригидност.

Методи за балансиране на втора чакра: плуване (особено в естествени водни басейни – езера, океани, горещи извори), водна аеробика, масажи, разходки в дъжда, наблюдаване на гръмотевични бури, хранене с оранжеви храни, като моркови и портокали, носене на оранжеви скъпоценни камъни – цитрин и топаз, носене на оранжеви дрехи, използване на етерични масла от портокал или мелиса.

Трета чакра (Манипура) – чакрата на слънчевия сплит се свързва със самочувствието, емоционалния баланс и храносмилането.

Признаци за дисбаланс на трета чакра: Нарушено храносмилане, проблеми с черния дроб, камъни в жлъчката, проблеми с панкреаса, диабет, хипогликемия, самопорицаване, надценяване.

Методи за балансиране на трета чакра: Решаване на логически пъзели, четене на книги, посещаване на различни класове, слънчеви бани, програми за детоксикация, жълти храни и чайове – тиква и лайка, носене на жълти скъпоценни камъни – рубини, турмалин, носене на жълти дрехи, използване на жълти етерични масла – лимон, розмарин.

Четвърта чакра (Анахата) – сърдечната чакра се свързва с любовта, отношенията с другите и състраданието.

Признаци за дисбаланс на четвърта чакра: сърдечни заболявания и разтройства, проблеми с дишането, рак на гърдата, болки в гърдите, високо кръвно налягане, пасивност, проблеми с имунната система, напрежение в мускулите.

Методи за балансиране на четвърта чакра: Разходки сред природата, повече прекарано време със семейството и приятели, участие в доброволчески инициативи, златисти храни и напитки – златисто цвекло, чай от джинджифил, носене на златисти скъпоценни камъни – топаз, хехлибар, носене на златисти дрехи, използване на златисти етерични масла – тамян, сандалово дърво.

Пета чакра (Вишудха) – гърлената чакра се свързва с комуникацията, истината и вътрешния глас.

Признаци за дисбаланс на пета чакра: болести на щитовидната жлеза, болки в гърлото, треска и грип, ларингити, скованост на челюстта, врата и раменете, тревожност, кошмари, заекване, страх от говорене.

Методи за балансиране на пета чакра: пеене, рецитиране, поезия, срещи и разговори със стари приятели, сини храни и чайове – лилави картофи и боровинки, носене на сини скъпоценни камъни – аквамарин, лапис лазули, носене на сини дрехи, използване на сини етерични масла – лайка, здравец.

Шеста чакра (Аджна) – чакрата на третото око се свързва с въображението, интуицията и божествената същност.

Признаци за дисбаланс на шеста чакра: когнитивни увреждания, проблеми с координацията, проблеми със съня, халюцинации, лоша концентрация, слаба памет, неправилни психически интерпретации.

Методи за балансиране на шеста чакра: водене на дневник, излагане на лунна светлина, индигови храни и чайове – смикини, касис, носене на индигови скъпоценни камъни –Лазурит, содалит, носене на индигови дрехи, употреба на индигови етерични масла – тамян, пачули.

Седма чакра (Сахасрара) – коронната чакра се свързва с единство с Вселената, вдъхновение, хармония, разбирателство.

Признаци за дисбаланс на седма чакра: главоболие, объркване, психични заболявания, невралгии, сенилност, тревожност, кожни обриви, хипер интелектуалност, липса на вяра и убеждения.

Методи за балансиране на седма чакра: започнете да водите дневник на сънищата и мечтите си, създайте мандала, виолетови храни и чайове – сливи, бъз, носене на виолетови камъни – аметист, сапфир, носене на виолетови дрехи, използване на виолетови етерични масла – жасмин, лавандула.


Content
LivedaMed2000